Lesemål 2018

Etter to år med lesemål viser det seg at strukturert lesing faktisk fungerer for meg. Jeg fortsetter derfor med mål også i år. Som i 2016 og 2017 går jeg for en blanding av rene moromål og danningsmål. Det gjør strukturen litt mindre kjip og tvangspreget.

I løpet av 2018 skal jeg (gjen)lese:

 1. 18 sakprosa
 2. 10 diktsamlinger
 3. 10 novellesamlinger
 4. 12 western/weird west
 5. 10 bøker om eller fra antikken
 6. 12 norsk på norsk
 7. Harry Potter-serien
 8. 5 Margaret Atwood
 9. 3 Virginia Woolf
 10. 3 Helen Oyeyemi

De tre første målene er danningsalibiet mitt. Jeg elsker både noveller og dikt, men det er ofte enklere å ta fatt på en roman. Sakprosamålet bør være grei skuring: I 2017 leste jeg 22 sakprosabøker. Det er likevel ikke feil med en påminning om at skjønnlitteratur ikke er alt her i verden.

Westernmålet skal minne meg på at jeg faktisk liker westernsjangeren skikkelig godt. Men likevel leser jeg sjelden westernbøker. Jeg har eksempelvis aldri lest noe av Annie Proulx. Pinlig! Ideelt sett ender jeg opp med å lese 50/50 ren western og weird west – så blir det plass til både realisme og det fantastiske.

Antikk-målet er egentlig bare en unnskyldning for å gjenlese Homer. Men jeg synes også at antikken er en fascinerende periode. Alt er lov, forutsatt at det er skrevet i antikken eller handler om antikken på et eller annet vis. Skjønnlitteratur, sakprosa, epos, romaner, whatever.

Norsk på norsk-målet skal minne meg på at jeg etter planen skal bli norsklærer. Og jeg tror det forutsetter at man leser norske bøker en gang i blant. Jeg er ganske god på litteraturhistorie, men ikke spesielt bevandra i norsk samtidslitteratur. Det er bare flaut.

I fjor leste jeg Narnia-bøkene på nytt, så da virker det logisk å fortsette med Harry Potter i år. Det begynner å bli noen år siden sist. Jeg leser riktignok en del fanfic, men det blir ikke helt det samme.

Atwood, Woolf og Oyeyemi er alle damer jeg liker, men som jeg har lest for lite av. Målene skal rette opp i det.

Hvis jeg skal lykkes med 100% måloppnåelse i 2018, trenger jeg 90 kryss. I fjor endte jeg på 98. Jeg går derfor ut fra at dette ikke er helt urealistisk, men håper på mange dobbeltkryss.

Årets List Challenge-liste skal gjøre kryssinga litt enklere.

Dette innlegget ble publisert i lesemål. Bokmerk permalenken.

8 svar til Lesemål 2018

 1. Haruhi sier:

  HP! Har du vurdert lyd? Det burde du.

  Fine mål, har vurdert både noveller, non-fiction og (weird) west selv. Enda ikke ferdig med å tenke dog. Synes 90 kryss høres ambisiøst ut, men bruker vel å legge meg ca like høyt selv. Skal legge meg lavere i år, tviler ikke på at du klarer 90/90, men jeg er langt mindre strukturert enn deg.

  Nå skal jeg kose meg med listchallenge-lista di. Skal lage en selv etterpå (ila.først kvartal altså, som er fristen for målene mine også), men den skal være uforpliktende. Mest noe å le av i desember, når jeg har lest 5/65.

  Annie Proulx har jeg faktisk lest type 50% av forfatterskapet til. Elsker henne.

  • Haruhi sier:

   Eh, googla Proulx og 50% er viste å ta i. 2/4 novelle-samlinger og 1/5 romaner og ingenting av non-fictionen, men den ser ut til å primært være av agrikulturell art.

   Tror jeg har sagt det før, men sier det igjen: forfatter-mål funker aldri for meg. Trenger bare å si et forfatternavn høyt før jeg slutter å lese absolutt alt av vedkommende (siste ut: Banks og McCarthy). Hvis ikke skulle jeg tatt Wharton og Morrison i år.

   • Mari sier:

    Forfattermål har fungert bra for meg til nå. Jeg får først problemer med tittelmål (tilsynelatende med unntak av fantasy-serier jeg leste som barn). Men det forutsetter at det er forfattere jeg faktisk er skikkelig gira på å lese. Hemingway hadde f.eks. blitt katastrofe, tipper jeg.

  • Mari sier:

   Ja, har vurdert Stephen Fry, men veit ikke. Har aldri funnet tonen med lydbøker. Enten blir jeg irritert, eller så sovner jeg. Har egentlig ikke helt skjønt når folk hører på lydbøker heller.

   Ja, jeg synes også 90 virker litt i overkant, men har lagt opp til ganske mange dobbeltkryss. Diktsamlinger på norsk, sakprosa av Atwood osv. Tror det er gjennomførbart hvis jeg er litt smart og ryddig.

   Proulx var det du som satte meg på sporet av, tror jeg. Hadde vel sett Brokeback Mountain ganske mange ganger før jeg leste om henne på bloggen din, men hadde ikke vurdert å lese kildematerialet. Må fikse det nå snart. Blir overraska hvis hun ikke faller i smak.

 2. Ingalill sier:

  Var faktisk ikke klar over at dette (målene) var eget innlegg, trodde alt stod i det forrige, og har tilbrakt all min tid der. 90kryss er sikkkert lett. (Jeg teller aldri mine på forhånd, i angst for at det ikke går opp). Folk hører på lydbøker, hele tiden. Alt av husarbeid, kollektivtransport, bil, trim, søvnløs, for kaldt på soverommet til å holde boka etc og etc og etc. Poenget er at man hører når man gjør andre ting og med god samvittighet kan tibringe kveldene med lettbeint streaming..

  Som blivende norsklærer er norsk på norsk et must.. gleder meg til du skal lese lang/kortlista.

  • Mari sier:

   Aner ikke hvor lett/vanskelig 90 kryss er, men jeg har allerede fått til åtte, så det er neppe umulig.

   Alle lydbokscenarioene dine er tid jeg bruker på musikk eller podcast. Er skikkelig dårlig på multitasking, og klarer ikke konsentere meg om noe mer komplisert enn Taylor Swift / podcasts om Buffy the Vampire Slayer mens jeg gjør andre greier. Tror m.a.o. at jeg holder meg til papir- og ebøker enn så lenge.

   Veit ikke hvor mye langlistelesing det blir, altså. Mange av titlene virker litt… tråkiga. Leser antakelig Tante Ulrikke + voldtektsboka. Kanskje Grensen. Men så veit jeg ikke. Jeg tror jeg liker Renberg (har bare lest to, og likte bare én), men er ikke sikker på om jeg gidder å lese meg gjennom de foregående bøkene i serien (trilogien?). Den ene jeg har lest av Tiller var ganske bra, men ikke så bra at jeg følte for å dykke ned i resten av forfatterskapet. Så vi får se hva jeg rekker/gidder.

 3. labbensblog sier:

  Digger antikken-målet, det skal jeg følge med på. Ser for meg at det er større sannsynlighet for at jeg tar til meg tips om bøker om antikken enn fra, men håper egentlig på å få lyst til begge deler.

  HP gjenleste jeg i år og det er fremdeles like fantastisk å lese de bøkene!

  Atwood og Woolf er to forfattere jeg har på samvittigheten. Har fått det for meg at Woolf er forferdelig tung og ikke helt i min gate, men jeg er redd for at jeg kanskje tar feil. Har flere bøker i hyllen, så bør virkelig prøve. Atwood har jeg prøvd et par ganger, men alltid på feil tidspunkt. Oyeyemi og har jeg lest og likt, men kun en så langt.

  Ellers blir jeg glad for alle som har non-fiction mål, for det finnes så utrolig mye rart og det er alltid gøy å få tips, selv om vi ikke har helt like preferanser. Har egentlig som mål å lese mer non-fiction utenfor egne preferanser, for jeg opplever at det jeg ikke tror er spennende ofte blir det så snart jeg lærer litt mer om det.

  • Mari sier:

   Jeg gleder meg mest til å lese bøkene fra antikken, mest fordi jeg har lest (og likt) noen av dem fra før. Tror ellers det blir mest historiske romaner, men det kan også være kjekt i blant.

   Jeg synes ikke Woolf er så tung. Bøkene er preget av stream-of-consciousness i større eller mindre grad, men språket har en helt egen flyt. For min del funker det best å lese Woolf på natta, men det er sikkert individuelt.

   Sakprosatips er veldig fint. De fleste leser vel stort sett ting innenfor sine egne interessefelter, men det blir uansett utgitt så mye at det er vanskelig å få oversikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s