Oktoberstatistikk

Oktober var en utrolig ujevn måned. Jeg fikk lest mye, men kvaliteten var ganske varierende. Noen av bøkene var veldig gode, men jeg leste også det som trolig ender opp som årets dårligste bok. Jeg har fullført Goodreads-utfordringen min for lengst, og ligger i skrivende stund hele 43 bøker foran skjema. Dersom jeg skal fullføre de siste lesemålene, lese alle bøkene på List Challenges-listen min og oppnå full deltakelse i biosirkelen, trenger jeg kun lese åtte bøker til i 2017. Det bør gå, selv med eksamensmas og masteroppgaveskriving.

Bøkene jeg leste:

 • Tana French – The Secret Place
 • Gabrielle Hamilton – Blood, Bones and Butter
 • Scott McCloud – Understanding Comics
 • Will Eisner – Comics and Sequential Art
 • Øyvind Vågnes – Den dokumentariske teikneserien
 • Nathan Ballingrud – North American Lake Monsters
 • Jeanette Winterson – Oranges Are Not the Only Fruit
 • Maggie Nelson – The Argonauts
 • Robert A. Heinlein – Stranger in a Strange Land
 • Kelly Sue Deconnick & Valentine De Landro – Bitch Planet Vol. 2: President Bitch
 • Octavia E. Butler – Kindred

Sjanger:

Fire sakprosa, to sci-fi, to tegneserier, to øvrige romaner, én novellesamling. Elleve bøker i alt.

Kjønn:

Fem kvinner, fem menn, ett samarbeidsprosjekt. Bedre balanse blir det ikke. Mannsandelen ligger på 29,70%.

Oppsummering av måneden:

The Secret Place er den femte boka i Dublin Murder Squad-serien til Tana French. Jeg likte den betydelig bedre enn nr. 3 og 4 i serien, men French er fortsatt ikke tilbake på samme nivå som i de to første bøkene. Tenåringsjenter er uansett fascinerende skapninger å lese om. Langt skumlere enn zombier eller seriemordere.

North American Lake Monsters er en svært solid novellesamling og månedens nest beste bok. Som tittelen antyder handler samlingen om monstre (men ikke sjømonstre…) – både i bokstavelig og i overført betydning. Menneskelige monstre er alltid de verste, og slike møter vi mange av her. Ballingrud klarer imidlertid å skildre karakterene med en viss grad av varme og empati. Selv om mange av handlingene som skildres er avskyelige, forstår jeg motivasjonen bak dem. Ballingrud lykkes dessuten godt med å kombinere ganske standard amerikansk grit-lit med diverse overnaturlige elementer.

Oranges Are Not the Only Fruit er en oppvekstskildring som er løst basert på Wintersons eget liv. Det handler om å vokse opp innenfor et nærmest fanatisk religiøst miljø. Mens de fleste barn broderer pynteputer med visdomsord og blomster, broderer hovedkarakteren pyntepyter med kristne dommedagsmotiver. Skolegang handler nemlig ikke om å få seg en utdannelse, men om å preke omvendelse. Det handler også om å miste troen, om å bli avvist, og om å forsøke å forholde seg til foreldre som ikke aksepterer deg. Resultatet er en veldig sår bok, men også en bok som er overraskende morsom.

The Argonauts av Maggie Nelson er den beste boka jeg leste i oktober. Nelson bruker teoretikere som Roland Barthes og Judith Butler for å fortelle en dypt personlig historie om identitet, seksualitet og familie. Alt Nelson skriver er fantastisk, men det er også ganske krevende. Jeg må sikkert lese denne flere ganger før jeg virkelig skjønner hvorfor den er så bra.

Robert A. Heinleins Stranger in a Strange Land var elendig. Premisset er egentlig interessant: et menneske blir født på planeten Mars og tilbringer hele oppveksten sin der – uten menneskelig kontakt. Han kommer til jorda i voksen alder, men kulturforskjellene og kommunikasjonsproblemene er enorme. Heinlein kunne skrevet en interessant bok om migrasjon, kulturforskjeller og integrering. I stedet skriver han en slags springende religionskritikk. Det hjelper heller ikke at boka er rasistisk, homofobisk og utrolig misogynistisk. Jeg opplevde Stranger in a Strange Land som et skrekkeksempel på science fiction. Alt som kan gå galt har gått galt.

Bitch Planet var heldigvis akkurat det som skulle til etter Heinlein. Mer sci-fi, men av det feministiske slaget. Tenk Orange is the New Black møter The Handmaid’s Tale, med litt Alien 3 strødd på toppen. En av favoritt-tegneseriene mine for øyeblikket!

Kindred av Octavia E. Butler er også et eksempel på sci-fi som faktisk er bra. Butler bruker tidsreising for å fortelle en historie om slaveriet i USA. Boka er vond og viktig, og Butler har dessuten overbevist meg om at jeg må lese Beloved av Toni Morrison på nytt. Hun har for så vidt også overbevist meg om at jeg må lese flere bøker av Butler. Og dessuten også tegneserieadaptasjonen av Kindred.

Foreløpig måloppnåelse:

 1. 12 sakprosa (20 av 12)
 2. 5 diktsamlinger (5 av 5)
 3. 5 novellesamlinger (8 av 5)
 4. 10 homoerotikk (23 av 10)
 5. 10 klassisk sci-fi (8 av 10)
 6. 8 horror (11 av 8)
 7. 5 steampunk (6 av 5)
 8. 7 Narnia (0 av 7)
 9. 2 Shirley Jackson (2 av 2)
 10. 2 Ursula K. Le Guin (2 av 2)

Elleve kryss på elleve bøker! Nå gjelder det bare å lese kryssgivende bøker i de kategoriene jeg ikke har fullført enda.

Ting jeg har gjort i stedet for å lese:

Sett Mindhunters og Stranger Things. Netflix må slutte å lage så mange bra serier!

November:

Så mange List Challenges-bøker jeg rekker/gidder. Narnia?

 

Dette innlegget ble publisert i månedsoppsummering, statistikk og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

12 svar til Oktoberstatistikk

 1. Elisabeth sier:

  Imponerende nær full måloppnåelse – det er en svært eksklusiv klubb 😉

  The Argonauts står på leselista mi, ei bok jeg har plukket opp og lagt fra meg mange ganger i bokhandler nå. Hver gang legger jeg den fra meg fordi jeg egentlig har mest lyst til å lese «Bluets», men så er det «The Argonauts» de har. Neste gang…
  Kindred har jeg også lyst til å lese. Unisont skryt fra alle hold. Bitch Planet likeså.

  Og jeg fikk nesten lyst til å lese Stranger in a Strange Land også, bare for å se om jeg er enig. Men det er sannsynligvis bortkastet tid.

  Lykke til med eksamen og masterskriving!

  • Mari sier:

   Ja, det har sikkert noe med målene å gjøre. Ingalill mener at de er pinglete. Sammenlignet med mange andre virker det mer eller mindre treffende!

   Bluets er også veldig bra. Jeg likte den bedre enn The Argonauts, men jeg tror kanskje at sistnevnte kan være enklere å like. Kommer muligens litt an på hvor glad man er i graviditets- og morstematikk.

   Det er jo mange som faktisk liker Stranger in a Strange Land, men jeg syntes at den var direkte kjedelig i lange partier. Sånn i tillegg til alle de andre problemene. Ready Player One, som jeg heller ikke likte, var i det minste ganske underholdende.

 2. siljesols sier:

  43 bøker foran skjema!? Det er imponerende, tror du må justere opp litt til neste år:-) Som vanlig har jeg ikke hørt om minst halvparten av bøkene du har lest, og ikke lest en eneste av dem. Eller faktisk har jeg lest deler av (og brukt i oppgave) Scott McCloud sin bok da jeg studerte barne- og ungdomslitteratur for et par år siden. Facinerende og genialt med tegneserieteori i tegneserieformat. Winterson har jeg og vil lese (kan den brukes til biosirkel? tvilsom?) og Kindred har jeg nå blitt påminnet for andre gang på kort tid. Kanskje den må opp på ønskelisten. Men tror jeg skal lese Beloved først! The Argonauts har jeg ikke hørt om og er litt tvilende til, høres teoretisk og tung ut, men noterer at du liker den godt.

  Hører om Stranger Things overalt nå, så må nesten se den snart. Holder på med et leseprosjekt på videregående der elevene skriver brev til meg om hva de liker å lese/se på TV osv, og så skal jeg finne bøker som passer, så har googlet Stranger Things read alikes mye i det siste:-) Mindhunters har jeg akkurat begynt på, nettopp sett Broadchurch 3 og Liar, og er veldig enig i at de lager litt i overkant mange gode serier nå for tiden.

  Jeg nærmer meg full måloppnåelse selv, og er veldig fornøyd med det. Coetzee-prosjektet er det verre med, pauser det til neste år. Jeg lagde også en liste på Listchallenges over bøker jeg ville lese i 2017 og den tør jeg nesten ikke se på. Jeg vet jo med meg selv at åpne mål fungerer best, men så er det så gøy å lage sånne lister!

  Lykke til med eksamen og oppgaveskriving, og ikke minst med innspurten av lesemåloppnåelsen.

  • Mari sier:

   Ja, lista må nok legges litt høyere! Jeg har riktignok hatt et usedvanlig godt leseår – spesielt kvantitetsmessig. Vet faktisk ikke om jeg noen gang har lest så mye på et år før.

   Jeg hadde lett brukt Winterson til biosirkel. Hun har skrevet en biografi også (Why Be Happy When You Could Be Normal?), men de to bøkene skal visstnok være veldig like. De handler om den samme delen av livet hennes osv. Men hun har sikkert tatt seg noen kunstneriske friheter i romanen.

   Hehe, jeg har googlet det samme! Det finnes så mange lister rundt omkring at jeg trolig kunne lest bare Stranger Things-kloner i hele 2018. Så langt har jeg bare lest lister, men det er gøy det også!

 3. Marianne sier:

  Som Elisabeth sier, jeg tror jammen Stranger in a strange land krøyp oppover på lista mi her. Jeg er veldig glad i «gammel» sci-fi, men likte også særs godt Ready Player One. Ei bok du heller ikke likte. Så kanskje? 🙂

 4. Haruhi sier:

  Bitch Planet ! Hadde jeg glemt. Du anbefalte det til meg en gang for lenge siden. Neste tegneserie ut. Håper biblo har.

  Kindred står også på lista mi. Kanskje neste år.

  Har lest både Oranges og Why Be Happy , likte begge veldig godt. Leste dem på helt forskjellige tidspunkt i livet, men fikk veldig lyst til å lese Oranges på nytt når jeg leste den nye. De er jo litt tvillinger.

  , alle bare «se så mange gode serier som gis ut for tiden!», mens jeg er på min syvende sesong av RuPaul. Jaja.

  Ignorerer måloppnåelsen.

  • Mari sier:

   Ja, jeg gjorde kanskje det. Blir spennende å se om den faller i smak når du ikke liker Captain Marvel. Ikke at de ligner på hverandre, men de har i alle fall samme forfatter.

   Hmm, kanskje jeg må lese Why Be Happy også. Tenkte tvillingfaktoren gjorde det litt unødvendig, men vet ikke. Kan sikkert være greit i en biosirkelrunde eller noe.

   Jeg har til gjengjeld sett null RuPaul.

 5. Ingalill sier:

  I motsetning til resten av kommentarfeltet har jeg lest og likt Kindred, iår, et springbrett til Outlander (siden jeg taklet tidsreising der, kan jeg tåle det her… lite like peiling på sci-fi-elementet begge steder. Har en fornemmelse av at tidreising i sci-fi burde være teknologisk korrekt innenfor en futuristisk filosofi/estetikk, men det er kanskje bare fordommer/innbilning?)

  Jeg har også sett alt som er å se av RuPaul (bortsett fra s1 og talkshows, og ehm, alt som ikke er dragrace) og synes det absolutt burde opp på din homoerotikkkryssliste. Så mye hormoner og fordommer sminket over og manipulert inn i stram amerikansk gameshow regi. Det er når det sprekker og skjeggstubbene begynner å bryte den cm-tjukke malingsoverflata det sprekker. Du kunne skrevet en avhandling.

  Jeg har også ei Wintersonbok på listchallengelista mi. Writing on the Body. Foreløpig lest 10 av 51 og vet jeg ikke kommer til å lese. Har resignert og skal nå bare lese norsk2017 resten av året. Leselysten er laber og det er alt jeg får til. Fungerer så langt utmerket de siste 8 bøkene har vært norske. Neste år derimot da skal jeg melde meg på i krysskampen. Har allerede planen klar. Classified!!

  • Mari sier:

   Hvorvidt tidsreising bør være korrekt kommer an på hva slags sci-fi det er snakk om. Myk vs. hard osv. Tidsreising kan forsåvidt være en fantasy-greie også, og da trenger det iallfall ikke være korrekt.

   Tar RuPaul-kommentarene til etteretning. Netflix har også prøvd å overbevise meg om å se det, så kan vel alltids legge det til køen!

   Written on the Body står i bokhylla mi også. Neste år, kanskje. Får se om jeg får plass til den når jeg lager ny liste. Norsk2017 høres bra ut – spesielt om det fører til blogginnlegg. Jeg skal prøve å lese mer på norsk, men trenger kart og kompass. Samtidslyrikk er det eneste jeg har litt peiling på.

 6. labbensblog sier:

  Kjøpte Kindred etter å ha fått den anbefalt og er ganske spent på om jeg kommer til å like den. Elsker tidsreising, men synes det er mangelvare på god litteratur som omhandler tidsreising. Så langt er bøkene til Connie Willis uten tvil det beste jeg har lest. Har du lest noen du kan anbefale?

  Ble litt nysgjerrig på Stranger in a Strange Land fordi plottet høres veldig interessant ut, men det sitter langt inne å lese en bok beskrevet som elendig.

  • Mari sier:

   Hmm, jeg har egentlig ikke lest så mange tidsreisingsbøker selv. Men H. G. Wells er bra. Har ganske høye forhåpninger til Slaughterhouse-Five og A Wrinkle in Time også.

   Plottet er veldig interessant på papiret, men for meg fungerte ikke gjennomføringen i det hele tatt. Boka har ganske høy rating på GoodReads da, så det er tydeligvis mange som er uenige med meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s