Mari leser biografier #6: Mord og mysterier i Seattle

Augusts biosirkeltema er «ond/gal», og jeg valgte den enkleste og mest åpenbare løsningen: en seriemorderbiografi. True crime kommer imidlertid i mange former, og jeg endte opp med å lese den dokumentariske tegneserien Green River Killer: A True Detective Story av Jeff Jensen og Jonathan Case.

11489682Gary Leon Ridgway er bedre kjent som «Green River Killer». På 1980- og 1990-tallet drepte han flere titalls kvinner i Seattle-området i delstaten Washington. Han er dømt for 49 drap, men mistenkes å være ansvarlig for så mange som 90. Noen av likene dumpet han i Green River – derav kallenavnet.

Selv om boka heter Green River Killer, er det egentlig ikke Ridgway som er hovedpersonen i historien. Vi følger i stedet etterforskeren Tom Jensen. Han var en av de opprinnelige medlemmene i Green River Task Force, og etter hvert den eneste politietterforskeren som arbeidet med saken. Etter 20 års etterforskning klarte Jensen (og andre politietterforskere) endelig å finne identiteten til seriemorderen. Jeff Jensen, bokas forfatter, er Tom Jensens sønn. Boka er derfor ikke først og fremst et portrett av et seriemorder, men kanskje heller en sønns forsøk på å forstå faren bedre.

Historien hopper frem og tilbake i tid. Jensen og Case skildrer både Gary Ridgways ugjerninger, etterforskningen på 1980-tallet, avhørene på 2000-tallet og Tom Jensens tid som pensjonist, men hoveddelen av boka foregår på 2000-tallet. Etter at Ridgway ble arrestert, fulgte 180 dager med avhør. Ridgway fremstår som en litt stakkarslig type. Han virker forvirra og sårbar, og prøver å fleipe med etterforskerne. Når de ber ham om å rangere sin egen ondskap på en skala fra en til fem, svarer han at han er en treer. Både politiet og ofrenes pårørende ønsket svar, men Ridgway er tilsynelatende lite hjelpsom. Han husker ikke detaljer og blander sammen ofre, og avhørene får et nesten surrealistisk preg. Det er frustrerende bare å lese om, og det er lett å forstå hvor vanskelig det må ha vært å faktisk befinne seg i situasjonen.

True crime er en sjanger som lett kan bli i overkant grufull. Og det er vanligvis bildene som er verst. Det klarer Jensen og Case å unngå i denne boka. Illustrasjonene til Case er nøkterne og uten farger. Jensen gjør samtidig en glimrende jobb med å balansere mord & mysterier med mer menneskelige elementer. Resultatet er litt som en snill utgave av True Detective. Drapene, etterforskningen og drapsmannen selv er naturligvis viktige, men det er Tom Jensen – en ganske alminnelig familiefar – som er bokas hjerte. Det hever boka noen hakk, samtidig som true crime føles litt mindre som en guilty pleasure.

Konklusjon: True crime funker like bra i bokform som på Netflix. Moralsk relativisme er tullete.

Dette innlegget ble publisert i omtale og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Mari leser biografier #6: Mord og mysterier i Seattle

 1. Ingalill sier:

  True crime tegneserie høres noe spesielt ut, men (mot normalt) skjønner jeg tiltrekningen, tror min seriemorderske også ville gjort seg i tegneserieform, for alt jeg vet finnes den allerede? Det mer jeg tenker på det sikrer er jeg på at noen har gjort cartoon av Belle. Har i etterkant (av lesing) funnet ut at hun er rene kultfiguren.
  Uansett: Hvor ond er man egentlig når man er en treer? Bare gal?
  Kjenner jeg blir litt forvirret av dette.

  • Mari sier:

   Ja, det kan virke ganske spesielt, men fiktive seriemordere i tegneserieform fungerer jo – så hvorfor ikke. Belle Gunness-tegneserie høres for øvrig innmari ålreit ut.

   Vet ikke om fyren var gal egentlig. Alle opplevde ham som fullstendig ordinær og forglemmelig (sett bort fra hobbyen hans…).

 2. Tilbaketråkk: Auguststatistikk | Ten thousand thundering typhoons!

 3. Tilbaketråkk: Auguststatistikk : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s