Junistatistikk

Til tross for, eller kanskje på grunn av, eksamensmas har juni vært en strålende lesemåned. Kvanititetsmessig er jeg nesten tilbake på aprilnivå, og kvaliteten har heller ikke vært dårlig. Etter halve 2017 har jeg allerede lest 56 bøker – nesten like mange som jeg leste i hele 2014. I tillegg ligger jeg hele 22 bøker foran skjema på Goodreads.

Bøkene jeg leste:

Sjanger:

Tre sci-fi/fantasy (steampunk), tre sakprosa, to horror, to tegneserier, én øvrig roman. Elleve bøker i alt.

Kjønn:

Ni damer + et kvinnelig samarbeid, én mann. Mannsandelen har gått litt tilbake igjen, og ligger på 23,21%.

Oppsummering av måneden:

Hammers on Bone var en sjarmerende horror-kortroman. Khaw blander Cthulhu-mytologien til H. P. Lovecraft med hardkokt krim/noir. Det fungerer overraskende bra. Khaw er dessuten mindre rasistisk og misogynistisk enn Lovecraft, og det er alltid hyggelig.

Monstress av Marjorie Liu og Sana Takeda var jeg godt kjent med fra før, men i mer fragmentert form. Tegneserier bør absolutt (gjen)leses i hefteform, og ikke bare i enkeltutgaver. Liu skriver godt og Takeda er en av de beste illustratørene jeg vet om (Fiona Staples er kanskje den eneste jeg liker bedre). Her er fantasy, steampunk, monstre og i det hele tatt alt som er bra. Bonuspoeng for katten.

The Empathy Exams var månedens nest beste bok. Leslie Jamison er både empatisk, morsom og en fantastisk dyktig skribent. Dette er en av de jevneste essaysamlingene jeg har lest, og jeg tror jeg lærte noe nytt av hvert eneste essay. Boka burde nesten vært pensum for helesepersonell, og er essensielt lesestoff for alle som liker litterær sakprosa.

Dorothy Strachey skrev bare én roman: Olivia. Den ble publisert anonymt, og er dedisert til Virginia Woolf. Den omhandler en ung jentes seksuelle (og romantiske?) oppvåkning på en kostskole i Frankrike. Boka er dermed full av intriger og ulovlig kjærlighet, og er gøy nesten på samme måte som Carmilla er det.

Alison Bechdels The Essential Dykes to Watch Out For burde jeg egentlig ha lest for lenge siden. Fun Home av samme forfatter befinner seg i alle fall veldig høyt opp på lista over favorittbøkene mine. Tittelen forteller egentlig alt man trenger å vite om boka: Den er en samling av de viktigste stripene i tegneserien med samme navn. Bra, bra greier, men jeg vil tippe det er en fordel å være interessert i akademia, feminisme og/eller skeivt innhold.

Smoke Gets in Your Eyes: And Other Lessons from the Crematory handler om døden. Nærmere bestemt om forfatterens forhold til den. Størstedelen av memoarene tar for seg tiden hun jobbet på et krematorium og om menneskene (og likene) hun møtte der, men Doughty skriver også om barndommen og om en livslang fascinasjon for døden, lik og begravelsesritualer. Morbid og fascinerende, og langt morsommere enn jeg trodde en bok om døden kunne være.

Hangsaman var månedens beste. Shirley Jackson ble inspirert av forsvinningen av Paula Jean Welden, men Hangsaman er mye mer enn en standard psykologisk thriller. Hun kombinerer bildungsromansjangeren med sin egen helt spesielle form for horror. Jeg klarer aldri helt å sette fingeren på hva som er så forstyrrende med bøkene til Shirley Jackson, men det er alltid noe som føles feil. Karakterene føles ikke som normale mennesker, men har nesten en «uncanny valley»-effekt. Nicholas Rombes skriver:

Reading Hangsaman is like entering a dark labyrinth, only to discover that you have always been it, and that the novel has merely awakened you to this fact, something you have tried all your life to forget.

Akkurat sånn føles Hangsaman (og alt jeg ellers har lest av Jackson).

Foreløpig måloppnåelse:

 1. 12 sakprosa (12 av 12)
 2. 5 diktsamlinger (4 av 5)
 3. 5 novellesamlinger (5 av 5)
 4. 10 homoerotikk (14 av 10)
 5. 10 klassisk sci-fi (2 av 10)
 6. 8 horror (5 av 8)
 7. 5 steampunk (5 av 5)
 8. 7 Narnia (0 av 7)
 9. 2 Shirley Jackson (2 av 2)
 10. 2 Ursula K. Le Guin (1 av 2)

Tolv kryss på elleve bøker. Og tre nye fullførte kategorier. Det er mer enn godkjent.

Ting jeg har gjort i stedet for å lese:

 • Hjemmeeksamen.
 • Sett den nyeste sesongen av OitNB.
 • Sett den nyeste sesongen av House of Cards. Claire

Juli:

Ferie! Jeg skal lese alle bøkene i hele verden. Eller i alle fall en håndfull av dem. Sci-fi for alle penga? Virginia Woolfs samlede verker? Moby Dick? Alt er mulig!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i månedsoppsummering, statistikk og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Junistatistikk

 1. Haruhi sier:

  , alle dere andre blogger jo så fort at jeg ikke rekker, bruker all pc-tiden min på å kommentere (og se The Handmaids Tale , selv om jeg egentlig finner filmatiseringen skuffende).

  The Empathy Exams ble jeg litt skeptisk til, selv om den objektivt sett er helt i min gate, litt usikker på hvorfor. Kanskje det bare er noe som trigges i meg når jeg ser ordene obligatorisk og helsepersonell i samme setning.

  Hurra for Monstress ! Litt morsomt det du sier om Takeda vs Staples, for jeg husker at du solgte Monstress som «kanskje den fineste kunsten noensinne i en tegneserie» (ca), og det er jo sykt vakkert, men når jeg leste tenkte jeg for meg selv at Saga faktisk er enda mer…slående. Og mer min stil. FARGENE! Jeg leser bare tegneserier i heftet format,og har tenkt å forsøke å holde meg til det, selv om det er kjipt å måtte vente så lenge på neste nr av ting…

  Jackson. Jeg var jo ikke overbegeistret for We Have Always Lived In the Castle , finnes det da ikke håp for meg? Eller startet jeg bare med feil bok? Eller, i andre ord: hvis jeg skal gjøre et forsøk til, hvilken bok velger jeg? Denne?

  • Mari sier:

   Jeg har ikke fått tid til å se The Handmaid’s Tale enda. I det siste har jeg prioritert Orphan Black, GLOW og American Gods. Folk må slutte å lage så mange bra serier.

   The Empathy Exams er litt blanda drops. Mye helserelatert, men også ting som minner om Joan Didion og John Jeremiah Sullivan. Favorittessayet mitt handler om verdens sprøeste maraton f.eks.

   Image utgir så mange bra serier at det nesten er vanskelig å rangere. Men elsker Staples og Takeda litt ekstra mye. Og Cliff Chiang.

   Hmm, Jackson. We Have Always Lived In the Castle er mye mer quirky, i mangel på et bedre ord. De andre tingene jeg har lest av henne er ganske forskjellige fra den. Jeg tror at både The Haunting of Hill House, The Lottery and Other Stories og Hangsaman kan være enklere å like. Men tror at sistnevnte kan være en god inngang. Den minnet meg faktisk en god del om Ray Bradbury.

   • Ingalill sier:

    Barkley Marathon? Hvis ikke ble jeg plutselig veldig interessert. Forøvrig enig med Haruhi at jeg ikke makter henge på bloggefarten. Sommermoduset er seigt, men idag er det, sjokkerende, 16 grader og regn, kanskje man kan få gjort noe fornuftig. Barkely har forøvrig dokumentar på Netflix, anbefales (men kanskje mest til løpefantaster).

    • Mari sier:

     Jepp, Barkley. Jeg er ikke så interessert i selve løpinga, men veldig interessert i psykologien. Og i historien – fengsel og James Earl Ray osv. Hadde faktisk allerede sporet opp Netflix-dokumentaren, men har ikke sett den enda.

 2. elbakken sier:

  Monstress har jeg stått med i hånda på Outland flere ganger, men alltid lagt til bake. Lurer på om det begynner å bli på tide å faktisk kjøpe. Har også vært nysgjerrig på Smoke gets in your eyes, den ligger på en mental leseliste.

  Ellers: Imponerende kryssliste. Det eneste som mangler er en Narnia-maraton i ferien?

  • Mari sier:

   Monstress er en av de beste seriene til Image for tida, synes jeg. Vel verdt pengene!

   Kryssene har virkelig gått unna i år. Jeg regner med at Narnia blir ferdiglest i sommer en gang. Tror jeg må begynne med kjipere mål for å gjøre det vanskeligere.

 3. Ingalill sier:

  Perfekt beskrivelse av Shirley Jackson. Har bare lest 2, men de føltes akkurat som du sier. Hangsaman noteres, også blir det Shirley i biosirkelen, enten under gal/ond eller Sulten, har ikke bestemt meg ennå..

  • Mari sier:

   Er det Shirley Jackson: A Rather Haunted Life du skal lese? Den har jeg også, men tror jeg må spare den til 2018. Planene er egentlig allerede lagt for årets gjenværende kategorier. Jackson kan passe inn i «hårete» også – i alle fall basert på et kjapt bildesøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s