Marsstatistikk

Både i 2015 og 2016 hadde jeg lesetørke på våren, og det til tross for at jeg ikke var så fryktelig travel. I år er jeg fryktelig travel, men jeg har likevel lest en hel haug. Rekreasjonell lesing fungerer kanskje best som prokrastineringsverktøy. Goodreads kan i alle fall fortelle meg at jeg ligger 11 bøker foran skjema, og måloppnåelsen er heller ikke så verst.

Bøkene jeg leste:

 • V. E. Schwab – A Conjuring of Light
 • Ivan E. Coyote – Tomboy Survival Guide
 • J. L. Austin – How to Do Things with Words
 • Kameron Hurley – The Geek Feminist Revolution
 • Molly Tanzer – Vermilion
 • Cordelia Fine – Delusions of Gender
 • Qiu Miaojin – Last Words from Montmartre
 • Nnedi Okorafor – Binti: Home
 • Jen Williams – The Ninth Rain

Sjanger:

Fire sakprosa, tre fantasy, en sci-fi, en modernistisk brevroman. Ni bøker i alt.

Kjønn:

Sju damer, en mann, en transperson. Mannsandelen har faktisk gått litt ned igjen, og ligger for øyeblikket på 18,52%.

Oppsummering av måneden:

V. E. Schwab er det delte meninger om, men jeg elsker henne. Jeg vet hva jeg får, og hun innfrir alltid. Hun er kanskje den forfatteren som i størst grad reduserer meg til en fangirl. A Conjuring of Light var en verdig avslutning på en bunnsolid trilogi, og jeg vil bare ha mer, mer, mer. Jeg kommer antakeligvis til å lese alt denne dama noen gang skriver.

Tomboy Survival Guide var fin og trist og morsom. Ivan E. Coyote er transperson, og skriver glimrende om det å ikke passe inn, om å vokse opp i Yukon, om å finne seg selv. Samlingen består av en rekke essays eller personlige fortellinger, og gir oss et slags tverrsnitt av Coyotes liv: fra barndom til voksen alder. Boka tar for seg mange vanskelige temaer, men den klarer likevel å være positiv og oppløftende – uten å bli cheesy. Coyote skriver dessuten svært godt. Språket hadde ikke vært malplassert i en diktsamling.

Jeg har lest bloggen til Hurley i et par år, og store deler av essaysamlingen hennes var derfor repetisjon for min del. Essayene er imidlertid både gode og viktige. Hurley skriver om fantasy og sci-fi, om mangfold innenfor sjangrene, om Gamergate og Puppygate. Kjent stoff for min del, men verdt å få meg seg for den interesserte leser. Nå trenger jeg bare å lese noen av romanene hennes også.

Cordelia Fine skriver om kjønn og nevrobiologi. For menn og kvinner har forskjellige hjerner, ikke sant? Menn er jo fra Mars, mens kvinner fra Venus. Fine røsker opp i diverse dårlig forskning, og viser at bildet i realiteten er veldig mye mer komplisert. Temaet er interessant, men boka blir i overkant repetativ. Fine har også en tendens til å bruke mange personlige anekdoker, noe som sikkert er ment å være underholdende, men som jeg egentlig bare opplevde som slitsomt.

Last Words from Montmartre var månedens klart beste. Qiu Miaojin har vært på leselista mi lenge, men det krever et visst lune om man skal lese en eksperimentell, modernistisk brevroman. Romanen består av en rekke brev mellom et navnløst jeg og hennes ekskjæreste, og de hopper fra Paris, til Tokyo, til Taipei. Boka er er delvis selvbiografisk, og kan leses som forfatterens selvmordsbrev. Det hele er hjerteskjærende, rått og ubehagelig, men også helt fantastisk vakkert. Språket er til å miste pusten av.

Binti: Home er oppfølgeren til Binti, som vant Hugo-prisen for beste kortroman i 2016. Okorafor skriver en slags afrofuturistisk sci-fi/fantasy-hybrid. Hovedkarakteren Binti kommer fra en variant av Namibia, og er den første fra sitt folk som kommer inn på ved prestisjetunge Oomza-universitet. I Binti: Home vender hun tilbake til hjemplaneten og familien, men hun har forandret seg så mye at hun ikke lenger passer inn. Okorafor utforsker identitet, kulturell tilhørighet og familie, og hun gjør det på strålende vis. Slutten på boka føles kanskje litt forhastet, men jeg antar at den oppfølgeren som kommer til høsten vil rydde opp i det.

The Ninth Rain var på ingen måte dårlig, men likevel ganske skuffende. Debuttrilogien til Williams var strålende – Williams har en egen evne til å resirkulere kjente troper og klisjéer. Hun gjør det i denne også, men jeg synes hun bommer litt på andre områder. Karakterene føles litt blodfattige, og tempoet er lite ideelt. Oppbyggingen tar nærmest aldri slutt, og slutten føles forhastet. Det er likevel mye bra her, så kanskje kan de neste bøkene i serien veie opp for en litt ustø begynnelse.

Foreløpig måloppnåelse:

 1. 12 sakprosa (8 av 12)
 2. 5 diktsamlinger (2 av 5)
 3. 5 novellesamlinger (3 av 5)
 4. 10 homoerotikk (7 av 10)
 5. 10 klassisk sci-fi (1 av 10)
 6. 8 horror (1 av 8)
 7. 5 steampunk (2 av 5)
 8. 7 Narnia (0 av 7)
 9. 2 Shirley Jackson (1 av 2)
 10. 2 Ursula K. Le Guin (1 av 2)

Seks kryss på ni bøker. Greit, men ikke fantastisk. Jeg må kanskje skjerpe meg litt i april.

Ting jeg har gjort i stedet for å lese:

 • Flere studieting. Er det sommer snart?
 • Skrevet Supercorp-fanfic.
 • Sett Rivderdale. Det er ganske søplete, men heldigvis akkurat den typen søppel jeg liker best.

April:

Påske! Men jeg står over påskekrimmen til fordel for påskesci-fi. Liu Cixin! Kameron Hurley! William Gibson!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i månedsoppsummering, statistikk og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Marsstatistikk

 1. siljesols sier:

  Her var det mye interessant som jeg aldri har hørt om. Ble spesielt nysgjerrig på Qiu Miaojin. Høres både spesielt og fint ut. Jeg har også sett Riverdale. Syntes det var ganske dårlig etter første episode, men da jeg så videre ble jeg visst hektet:-) det har kanskje fått litt vel mye skryt, blant annet NRK tror jeg, men underholdende er det!

  • Mari sier:

   Spesielt og fint er veldig dekkende. Jeg har aldri lest noe lignende (men har for så vidt sett noen ting i samme gate).

   Ja, jeg synes også skryten er delvis ufortjent. Men noen ganger er det ren underholdning som skal til!

 2. elbakken sier:

  Ser ut som en god lesemåned!

  Av dine har jeg bare lest Kameron Hurley. Likte den, men syntes den ble litt repetetiv siden den er en samling tekster skrevet for andre settinger, og flere ting gikk igjen i mange. Romanene hennes har jeg imidlertid hørt mye bra om, de står på leselista. Det samme gjør Binti med oppfølger(e).

  Last words from Montmartre hadde jeg ikke hørt om, men ble veldig nysgjerrig på den nå.

  • Mari sier:

   Binti er bra greier. Kan med fordel prioriteres!

   Miaojin fortjener definitivt mer oppmerksomhet. Hun har visstnok kultstatus i Taiwan, og det virker mer enn rimelig.

 3. Haruhi sier:

  Binti har jeg egentlig vært nysgjerrig på, men ble, merkelig nok, mindre gira nå. Selv om du er positiv. Kjenner uansett at jeg har litt fantasy/sci-fi sug i meg nå, men holder på å drukne i div (veldig gode) 1800tallsgreier.

  Apropos søppel, jeg så den første episoden av Black Sails, og det ga meg absolutt ingenting: endrer det seg markant etterhvert, eller burde jeg bare gi opp? Husker du sa GoT til sjøs og jeg sa perfekt, men egentlig er jeg jo ikke så glad i GoT i tv-format heller (gikk lei etter tre sesonger, det er så mye draaaama).

  • Mari sier:

   Gode 1800tallsgreier er aldri feil da. Tror Binti kommer til å være innmari bra sett under ett, men dette mellomspillet var ikke så bra som det burde/kunne vært. Henger antakelig sammen med kortromanformen.

   Eh, hvis det blir for mye drama i GoT bør du styre unna Black Sails. Hemmelige affærer, politiske intriger, sjalusi, drap. Det er liksom ikke måte på.

 4. Ingalill sier:

  Den største spenningen med å lese oppsummeringene dine er hvorvidt det er noe her jeg har lest, eller i det minste hørt om. Vel, ikke denne gangen heller. Bortsett fra Riverdale da, som jeg ennå ikke har prioritert, og Black Sails som jeg ga opp (eller mannen) halveis i første episode.
  Nysgjerrig på Schwab (selv om tittelen høres ut som dikt, er det dikt?), og synes Tomboy hørtes ut som biomatrialet. Alt levende passer inn i juni.

  • Mari sier:

   I april har jeg lest Iain Banks i alle fall. Så det hender jeg er innom det samme landskapet som resten av dere. Men jeg har en mistanke om at vi finner anbefalinger på veldig forskjellige steder.

   Schwab skriver fantasy, og det er vel kanskje ikke helt din greie, det heller? Coyote passer imidlertid fint i en eller annen biorunde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s