Homobøker del 2: Gresk mytologi, eller Akilles + Patroklos = sant

Ny uke, ny omtale. Også denne gangen har jeg lest en homobok, men denne gangen har vi forflyttet oss fra high school til den greske mytologien. Og fra YA til litteratur for voksne.

NB! Dette innlegget inneholder spoilere, i den grad fortellinger fra antikken egentlig kan spoiles…

Madeline Miller – The Song of Achilles

13516154The Song of Achilles er en gjenfortelling av Iliaden, med hovedfokus på forholdet mellom Akilles og Patroklos. Boka er mange ting på én og samme tid: Den er en coming-of-age-historie, en krigsberetning, en kjærlighetsfortelling.

Historien begynner med den unge prins Patroklos. Han er sønn av argonauten kong Menoitios, men han klarer ikke leve opp til farens forventninger. Han er veik og redd – en skamplett på farens ære. Når han ved et uhell dreper en kamerat, har faren fått nok, og Patroklos blir sendt i eksil. Patroklos ender opp i Phthia, hos Pelevs, konge over myrmidonerne. Det er her han møter prins Akilles.

Pelevs fostrer opp en hel flokk av unge gutter som er sendt vekk av foreldrene. Guttene får nemlig militær trening, og Pelevs ender opp med en dyktig, lojal hær. Patroklos forblir lenge nokså anonym. De andre guttene synes han er merkelig, og når de finner ut at han er en morder, blir de redde også. Patroklos er ensom og alene, og slutter å møte opp til trening. Akilles finner ham en dag mens han gjemmer seg i et lagerrom, og sammen koker de opp en løgn slik at Patroklos skal unngå pisking eller andre former for straff. Etter dette blir de to guttene uatskillelige.

Akilles er sønn av kong Pelevs og havnymfen Tetis. Han forteller Patroklos dette, og at det finnes en profeti om at han er «Aristos Achaion» – den beste av grekerne. Han skal bli en stor helt, men han kommer til å dø etter at kongssønnen Hektor av Troja har blitt drept. Patroklos bestemmer seg imidlertid for at de er for unge til at han kan tenke på døden. I stedet vil han bruke tiden på å leve. Han og Akilles vokser nærmere hverandre, og en dag de to ligger på stranden og hviler ender Patroklos opp med å kysse kameraten.

Det blir imidlertid lenge med dette ene kysset. Dagen etter sender kong Pelevs Akilles til fjellet Pilion. Her bor Keiron, som er kentaurenes leder. Keiron har vært lærer for mange greske helter: Herakles, Jason, Persevs, Thesevs, Ajax… Og nå er det altså Akilles’ tur. Men han er ikke alene. Patroklos er igjen ensom, og dessuten hjerteknust. Han følger etter, og får lov til å forbli hos Keiron, til tross for at Akilles mor egentlig har forbudt det. De to guttene får opplæring i jakt og fiske, i musikk, og i legekunsten. Keiron tester Akilles’ militære ferdigheter, men den unge prinsen er allerede så dyktig at han ikke har mer å lære. Patroklos testes også, og han kan ifølge Keiron bli en kompetent soldat, men han bestemmer seg for at soldatlivet ikke er riktig for ham. Bare det å se Akilles i aksjon er nok.

Guttene forblir hos Keiron i svært lang tid, og igjen skjer det ting med forholdet deres. Det viser seg nemlig at Akilles mor, som alltid har holdt øye med sønnen sin, ikke kan se dem der oppe på fjellet. Hun er bundet til havet og kysten. Det ene kysset blir til mange flere, og de to blir mer enn bestevenner. De nyter livet på Pilion, og tilbringer hvert ledige øyeblikk i hverandres selskap. Helt til kong Pelevs sender en budbringer. Kongen er nødt til å snakke med sønnen sin. Det har brutt ut krig med Troja, og kong Pelevs vil at Akilles skal lede myrmidonerne i strid slik at han kan vinne heder og ære (og ikke minst rikdom). Akilles er imidlertid motvillig, og moren hans forkler ham som jente og gjemmer ham på øya Skyros.

Ting går imidlertid som de må. Akilles blir oppdaget av den listige Odyssevs, og han og Patroklos ender til slutt opp i Troja. Akilles er umenneskelig, og dreper soldater som om han aldri har gjort noe annet. Krigen blir imidlertid unødvendig langvarig. Akilles kunne endt den ved å drepe kongssønnen Hektor, men selv ikke Aristos Achaion er upåvirket av profetier. «Hva har Hektor gjort meg?», sier Akilles, men virkeligheten er kanskje først og fremst at han vil ha mest mulig tid sammen med Patroklos.

Senere kommer havnymfen Tetis med en ny profeti til sønnen: Den beste av myrmidonerne vil dø innen to år har gått. Akilles er ikke overrasket – han har jo visst at han skal dø lenge. Men profetien fortsetter. Ifølge Tetis vil Akilles fortsatt leve når dette skjer. Om profetien ikke viser til Akilles, hvem kan det da være? Akilles klarer ikke å komme opp med noen sannsynlige kandidater, men det er det andre som gjør.

I løpet av årene med krig har krigsbyttet/slaven/tjenestepiken Briseis blitt en av Patroklos nærmeste venner. De tilbringer ofte dagene sammen mens Akilles er på slagmarken. Og hun sier flere ganger til Patroklos at han er den beste av myrmidonerne. Akilles er fylt av sinne og stolthet, mens Patroklos er mild og god. Akilles dreper, mens Patroklos helbreder. Akilles frigir kvinner som blir tatt som krigsbytte, men bare fordi Patroklos får ham til å gjøre det. Og det viser seg selvsagt at Briseis har rett.

Først på s. 275 kommer vi til hovedsaken, til de kanskje viktigste hendelsene i hele Iliaden. Kong Agamemnon, som har samlet grekerne og som leder hæren, tar Briseis fra Akilles. Akilles blir sint, og mener at Agamemnon krenker æren hans. Han nekter å kjempe videre før Agamemnon unnskylder og gir Briseis tilbake. Men det er ikke bare Akilles som er stolt. Dagene går, og grekerne lider store nederlag. Til slutt klarer trojanerne å kjempe seg helt inn i den greske leiren, og de begynner å sette fyr på grekernes skip. Patroklos trygler Akilles om å gripe inn, men han nekter. I stedet ender Patroklos opp med å iføre seg Akilles’ rustning i håp om at synet av Akilles alene kan være nok til å skremme den trojanske hæren vekk. Og planen viser seg faktisk å være nokså effektiv. Mange av trojanerne flykter, men ikke alle, ikke mange nok. Patroklos blir nødt til å kjempe. På nærmest utrolig vis klarer han å drepe helten Sarpedon, som er sønn av Zevs. Deretter forfølger han den trojanske hæren helt tilbake til Trojas murer. Der kjemper han mot Hektor, men det går selvsagt som det må gå. Alt går til helvete, og det hele ender i tragedie.

Jeg var relativt godt kjent med fortellingen om Akilles fra før, og historien bød ikke på noen spesielle overraskelser. Boka var likevel utrolig tilfredsstillende. Miller skildrer det hele på en flott måte, med et språk som på sitt beste var både vakkert og poetisk. Noen ganger var det riktignok tendenser til purple prose, men ikke oftere enn at jeg ikke lot meg plage nevneverdig. Det tar riktignok lang tid før hun kommer til de viktigste hendelsene, over 250 sider, men heller ikke dette var et problem for meg. Oppvekstskildringen var kanskje favorittdelen min, spesielt tiden guttene tilbringer hos kentauren Keiron. Jeg kunne i grunnen lest en hel bok bare om det. Uten at det betyr at skildringen av den trojanske krigen er utilfredsstillende. Krigen er meningsløs, og tragisk, og hjerteskjærende – alt jeg ønsker meg i en krigsberetning.

Men: Odyssevs er best! Miller skal gi ut en bok om trollkvinnen Kirke i 2018 en eller annen gang. Sett den på ønskelisten. Det skal i alle fall jeg.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i omtale og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Homobøker del 2: Gresk mytologi, eller Akilles + Patroklos = sant

 1. Ingalill sier:

  (Alle er så produktive for tida. 2017 har tatt grep, og jeg innser at for meg blir dette året hvor jeg kun har tid til å kommentere. Det er like greit, For now.)

  Homobøker fra antikken interesserer meg mer enn fra highschool, noterer meg denne mulig lydbok, skal sjekke storytel, (sjekket, not there). Da blir det opp til loppemarkedene -)

  • Mari sier:

   Antikken er bra greier. Jeg hadde en eller annen animasjonsfilmadaptasjon av Odysseen som barn, og så vidt jeg husker var den en av favorittene. Det var liksom Odyssevs, Skatten på Sjørøverøya, Disney-utgaven av Robin Hood, og Mesterdetektiven Basil Mus. Smaken min har tydeligvis ikke forandret seg stort siden jeg var seks.

   De har den på Audible. Vet ikke om det hjelper.

   • Ingalill sier:

    Legger den på audibleønskelista, så får vi se. Nå som jeg har begynt på Infinte Jest, (med forbud, ytret høyt og hellig, om å ikke gi halveis, rustet med både lyd og skrift, blir det vel ingen nye bøker før 17.mai.) Altså er jeg ikke ferdig til 17,mai, må gi- seg-løftet revurderes.

    (Disneyversjonen av Robin Hood, ble reddet av Kevin Costner, (sportsfilmhelten min, syntes jeg måtte spesifisere siden du er altfor altfor ung til å ha sett han som annet enn gammel mann). Bøkene kan derfor aldri leses.

 2. Tilbaketråkk: Januarstatistikk | Ten thousand thundering typhoons!

 3. stjernekast sier:

  Har du lest Skogen i tapetet av Stig Beite Løken? Jeg har nettopp lest den ferdig. En liten, lettlest roman på litt over to hundre sider. Er vel ungdomsroman tror jeg, men kan også være for voksne. Slik jeg ser det. Mathilde, hovedpersonen er skeiv. Ikke mye erotikk da. Mest trist. Og viktig. Syntes den er god!

  • Mari sier:

   Nei, den tror jeg ikke at jeg har hørt om engang. Men den virker interessant! Må notere meg den, og se om jeg finner den på biblioteket. Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s