Lesemål 2017

Etter suksessen i 2016, virker det logisk å fortsette med lesemål i 2017. Lesemål har riktignok noen uheldige sider – jeg følte at jeg ikke kunne lese noe annet enn kryssgivende bøker mot slutten av året, men de har faktisk også gjort lesingen min mer strukturert. 2016 var et travelt år for meg, og 2017 blir enda travlere – jeg skal både (prøve å) ta 120 studiepoeng og begynne å skrive masteroppgave. Målene for 2017 er derfor ganske greie moromål.

I løpet av 2017 skal jeg lese:

 1. 12 sakprosa
 2. 5 diktsamlinger
 3. 5 novellesamlinger
 4. 10 homoerotikk
 5. 10 klassisk sci-fi
 6. 8 horror
 7. 5 steampunk
 8. The Chronicles of Narnia
 9. 2 Shirley Jackson
 10. 2 Ursula K. Le Guin

Mål 1-3 skal sørge for at jeg leser noe annet enn bare «genre».

Homoerotikk-målet er en reaksjon på at flere bøker jeg leste i 2016 (Orange is the New Black, The Fight) hadde skuffende lite homoerotikk. Eller homorelatert innhold i det hele tatt. Andre bøker hadde sterke homoerotiske undertoner, men ikke så sterke som de burde hatt (Carmilla, The Picture of Dorian Gray, The Great Gatsby). Vekten er først og fremst på homo, ikke på erotikk, men jeg tar mer enn gjerne begge deler.

Mål 5-7 skal hjelpe meg å utforske nytt terreng innen SFF/H. Med klassisk sci-fi mener jeg ikke nødvendigvis romopera, eller «talking squids in outer space» som Margaret Atwood ville sagt. Målet er å lese ting av forfattere som tilhører The Golden Age of Science Fiction, vinnere av Hugo-prisen, feministisk sci-fi fra 70-tallet, og andre ting jeg sikkert allerede burde ha lest. Horror liker jeg egentlig veldig godt, men først og fremst på skjerm. Jeg leser det nesten ikke. Steampunk har jeg ikke peiling på i det hele tatt.

Narnia-målet er egentlig selvforklarende. Bøkene (i alle fall noen av dem) er blant barndomsfavorittene mine, men det er sikkert nærmere 15 år siden jeg leste dem sist.

Shirley Jackson og Ursula Le Guin er med fordi de er sånne forfattere jeg tror jeg elsker, men som jeg ikke egentlig har lest særlig mye av.

De greie moromålene kan kanskje bli litt mindre greie i løpet av året. Lesemålene tilsier i utgangspunktet at jeg må lese 66 bøker. I 2016 leste jeg 72, og i år skal jeg etter planen lese 70 (eller flere). La oss håpe at 2017 blir dobbeltkryssets år.

For den som er interessert i lister og avkryssing, finnes en liste over bøker jeg har lyst til å lese her.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i lesemål og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

14 svar til Lesemål 2017

 1. elbakken sier:

  Liker målene dine, spesielt Le Guin. Og hennes bøker kan i hvert fall gi dobbeltkryss som klassisk sci-fi også. Min foreløpige favoritt av henne er «The Dispossessed», vurderer om jeg skal lese den på nytt snart, men har i hvert fall definitive planer om å lese «The Left Hand of Darkness» i løpet av 2017.

  Spent på å lese om homo(erotikk) målet. (Får ikke til fancy gjennomstrek i kommentarfelt).

  Jeg har for øvrig lest 5 av dine 60, men var veldig mye annet på den lista jeg hadde lyst til å lese. Ble nesten mer engasjert av din liste enn av min egen akkurat nå. Frankenstein var for øvrig den klart mest irriterende boka jeg leste i 2016. Jeg kan se hvorfor den er viktig, men boka var et typisk eksempel på at hovedpersonen irriterte meg så mye at det ødela hele leseropplevelsen for meg.

 2. Mari sier:

  Ja, det er planen! To fluer i en smekk osv. Jeg har også lest The Dispossessed, samt en håndfull noveller. Liker henne godt, så vet ikke helt hvorfor jeg ikke har lest mer.

  5 av 60 er ikke så verst! Jeg har lest 3 av dine 50. Irriterende hovedperson pleier egentlig ikke være et problem for meg, med mindre irriterende betyr at jeg synes karakteren er dårlig skrevet. Det var f.eks. det som var problemet mitt med Ready Player One.

  • elbakken sier:

   Jeg ser den innvendingen mot Ready Player One, altså, jeg skal ikke påstå at hovedpersonen er en velutviklet karakter. Det bare plaget meg ikke når jeg leste boka som lett underholdning.

   Jeg kan huske to bøker der hovedpersonen har irritert meg nok til at jeg ikke likte boka på grunn av det. Første gangen var det «Rita blir forfatter» av Kristine Næss. Andre gangen «Frankenstein» nå i 2016. Det var noe med måten han totalt mangler selvinnsikt, og det at han hver gang han møter den aller minste motstand legger seg til sengs med feber en måned som bare ga meg lyst til å hive boka i veggen. Egentlig kan jeg i stedet for å kalle dem irriterende hovedpersoner kalle dem sutrete. Det var det som gikk meg på nervene i begge tilfeller. Jeg takler ikke sutring.

   • Mari sier:

    Aha. Det gir mening. Selv om jeg ikke plages nevneverdig av sutring heller, The Catcher in the Rye er f.eks. en av favorittbøkene mine.

 3. labbensblog sier:

  Går ikke mål nr. 10 egentlig under 5 eller er jeg helt på viddene? Kjøpte en bok av henne på en tur til Tromsø, tenker den blir lest i 2017. Men det blir mitt første møte med henne. Jeg har ikke lest veldig mye science fiction sånn generelt, men The Martian Chronicles var ganske artig en stund.

  Frankenstein er en av mine favorittbøker. Hovedpersonen er neppe den karakteren med mest selvinnsikt og evne til refleksjon, da hadde han kanskje ikke skapt monsteret i det hele tatt. Det var nok aldri meningen at han skulle få leserens sympati, i hvert fall ikke i særlig stor grad. Monsteret er en mye mer interessant karakter. Men jeg forstår frustrasjonen med irriterende romankarakterer, jeg har mislikt bøker på grunn av det selv.

  • Mari sier:

   Jo, store deler av forfatterskapet hennes er sci-fi. Men hun har også skrevet en del fantasy (A Wizard of Earthsea), sakprosa og lyrikk. Jeg liker Bradbury godt fra før, så jeg har i grunnen veldig troa på The Martian Chronicles også.

   Tror monsteret (nesten) alltid er den mest interessante karakteren i monster-bøker. Geryon er mer interessant enn Herakles, Grendel er mer interessant enn Beowulf, Carmilla er mer interessant enn Laura osv. Gleder meg veldig til Frankenstein! Håper bare at forventningene ikke er for høye.

   • labbensblog sier:

    Earthsea-bøkene har jeg faktisk kjøpt, men jeg har ikke tenkt over at det er henne. Var en sci-fi bok av henne jeg kjøpte i Tromsø, som jeg for øvrig ikke husker navnet på. Har du lest noe av henne fra før? Jeg har også en del forfattere jeg tror jeg elsker, eller tror jeg kommer til å elske. Mark Twain f.eks. Men jeg har kun lest en kort bok av ham, så aner virkelig ikke om jeg har en grunn til å tro det..

    Høye forventninger er alltid farlig, da blir man ofte skuffet. Jeg leste Frankenstein for første gang i 16-17 års alderen og har lest den mange ganger siden. For meg har den holdt seg, men det blir spennende å lese hva du synes.

    • Mari sier:

     Ja, jeg har lest The Dispossessed. Og noen noveller. Planlegger å lese The Left Hand of Darkness og en essaysamling i løpet av 2017. Mark Twain er for øvrig solid, i alle fall er Huck Finn og Tom Sawyer det.

 4. Haruhi sier:

  Talking squids in outer space ❤

  Målene dine høres som vanlig neste mer fristende ut enn mine egne. Håper du blir desperat på slutten slik at det blir masse dobbeltkryss. Homoerotiske diktsamlinger etc.

  Skal lese Narnia i år selv, – et av målene mine er å lese alle bøkene jeg har på lån (hør så sykt voksen jeg er), og Narnia faller inn i den kategorien. Enkle krysspoeng med høy kosefaktor, gleder meg. Tror forøvrig at jeg liker steampunk (lurer på om varulvpornoen (Gail Carriger) min er steampunk?) så gleder meg til å se hva du plukker ut der.. omtrent alle slike bøker inneholder vel litt homo(erotikk) også har jeg inntrykk av, sånn apropos dobbeltkryss.

  • Mari sier:

   Hvis jeg ender opp med krysspanikk (igjen), tror jeg egentlig det er mer sannsynlig at jeg leser homoerotiske tegneserier. Batwoman ❤

   Da jeg researchet steampunkbøker var Gail Carriger nevnt overalt. Tror bøkene hennes er blant de mest populære i steampunksjangeren på Goodreads også? Jeg har også en oppfatning av at det er en sammenheng mellom steampunk og homoerotikk. Den første boka jeg planlegger å lese handler om lesbiske prostituerte, liksom…

 5. siljeblomst sier:

  Så spennende mål, Mari! Du skal lese Shirley Jackson! Jeg har bare lest – kremt – to av romanene hennes (We have always lived in the castle og The haunting of Hill House), men har likt dem så godt at jeg ser på henne som en favoritt. Hva har du lest av henne fra før? Gleder meg til å følge med deg videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s